Stalventilatie

Goede stalventilatie is van groot belang voor uw vee. In een stal met veel dieren wordt het zonder een goede ventilatie snel benauwd, vochtig en warm. Door juiste ventilatie worden schadelijke gassen in de stal snel afgevoerd. Ook zullen de luchtvochtigheid en temperatuur in de stal dalen, waardoor een fris en droog stalmilieu ontstaat, waarin ziektedruk afneemt en dierwelzijn toeneemt. 

Natuurlijke ventilatie

Van der Sluis Agri is dealer van Aikoe, Stalgordijnen van Airkoe zijn zeer geschikt als ventilatiesysteem voor het sturen van de luchtstromen via de zijkanten van de stallen. Er is een zeer ruime keuze in soorten zeil, dichtheid en kleur. In de loop der jaren is het assortiment steeds breder geworden waardoor Airkoe voor elke situatie een passende oplossing kan bieden. Zowel vaste als ook regelbare uitvoeringen, met of zonder vogelgaas of windbreekgaas. De regelbare uitvoeringen kunnen handmatig of geheel volautomatisch, afhankelijk van de weersomstandigheden geopend en gesloten worden. Alle uitvoeringen worden op maat gemaakt naar de wensen van de opdrachtgever, volkomen aangepast aan de constructie van het gebouw.  Het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen, in combinatie met vakkundige montage, garandeert een strak en robuust systeem dat bestand is tegen hoge windsnelheden. Hierdoor behoort Vervaeke tot de leidinggevende top, zowel bij industriële als bij agrarische projecten. 

Zie ook http://www.airkoe.nl/#stalgordijnen

Mechanische ventilatie

Ondank goed natuurlijke ventilatie zijn er van die dagen met windstil weer dat de temperatuur in de stal flink kan oplopen, waardoor de koeien het ook erg warm krijgen. Boven de 22°C verminderen de koeien hun voedselopname met als gevolg dat de melkproductie vermindert. Bij temperaturen boven de 25° kost het de koeien extra energie om de lichaamswarmte af te voeren. 

Uit onderzoek blijkt dat een luchtstroom met een snelheid van 2-3 meter per seconde ervoor zorgt dat koeien gemakkelijker een comfortabele temperatuur kunnen behouden. De DeLaval ventilatoren zorgen ervoor dat de lucht rondom de koeien continu in beweging blijft, waardoor hittestress wordt voorkomen en de melkproductie toeneemt. De aansturing kan handmatig bediend worden maar ook volautomatisch, frequentie gestuurd.

Vooral op die windstille, warme dagen merkt u hoe belangrijk de verkoelde bries van mechanische ventilatie kan zijn, vaak ook ter ondersteuning van de natuurlijke ventilatie. Een bijkomend voordeel is dat de koeien minder last hebben van vliegen.