Nico Blaauw, Hoofd Werkvoorbereiding bij Trebbe

Trebbe is een dienstverlenende bouwer. Van planontwikkeling tot en met oplevering en meerjarig onderhoud. Van nieuwbouw tot renovatie in woningbouw en utiliteitsbouw. Trebbe werkt aan resultaten die voldoen aan de verwachting van haar klanten. Trebbe, dat vorig jaar haar 100-jarig bestaan vierde, is een familiebedrijf met de kracht en ervaring van een uitgebreide bouwhistorie. Trebbe kijkt voortdurend naar ontwikkelingen in de markt en past haar werkwijze hierop aan. Dat heeft geresulteerd in de implementatie van BIM, Lean en co-makership. Methoden die ketenintegratie bevorderen. De klantwens is het uitgangspunt voor de Trebbe-woonconcepten.

Blaauw vervolgt; 'In 2009 was het startproject, 76 woning in Kampen met als projectnaam, Onderdijks. Al snel volgde het ene project na het andere. Ook de partnership groeide wat resulteerde in een co-­maker partnership. De gedachte achter ons co-makership ontstond in het najaar van 2012.

Een team van Trebbe en Van der Sluis kwam bij elkaar in een zgn. Value Stream Mapping bijeenkomst. Dit is een LEAN methodiek. Voor ons lag een aangenomen project waarbij we ons voornamen dat dit project in 13 weken efficiënt gerealiseerd moest kunnen worden. De samenwerking tussen onze beide bedrijven was ondertussen van een dusdanig hoog niveau dat er bijna sprake was van 1 onderneming.
Al snel stond de planning op papier en al voor de Kerst waren de eerste projecten opgestart. Momenteel lopen er al 6 projecten' aldus Blaauw. Tijdens de samenwerking vergroot je de efficiency, werk je op een duurzame manier samen en kun je veel sneller door het tekentraject en aankoopproces heen. Ons laatste project betreft 26 woningen in Kampen dat einde van dit jaar gaat beginnen', zegt Blaauw.

De co-makership heeft ook voordelen voor potentiële kopers van vastgoedprojecten. De koper krijgt bij een woning een lijst aangeboden met verbouwingsopties. Dit betreft voor 80% installatie opties. Deze opties worden vooraf door Trebbe aangeleverd en door Van der Sluis tekenaars ingetekend. Dit gaat ten gunste van het gehele proces. Het project 'De Valk' in Zeewolde, dat in juli 2013 werd gestart, was het eerste project waar op een dergelijke manier werd samengewerkt.

Blaauw vervolgt; 'Samenwerken met Van der Sluis is prettig en efficiënt. Stefan van Dokkum, ons vaste aanspreekpunt en de werkvoorbereiders Erik-Pieter Leusink en Bouke Kuipers, denken mee en helpen ons met het samenstellen van een concept. Hierbij spelen we gezamenlijk in op vernieuwingen in de markt. Daardoor weet je direct wat je aan ze hebt.'.

'Het Versan Adviescentrum van Van der Sluis, is voor onze kopers belangrijk om zich te oriënteren op de mogelijkheden voor de verbouwing van hun toekomstige woning. Ons aanspreekpunt, Arnet Calis, is hierbij een onmisbare schakel. Van der Sluis is een typisch familiebedrijf. Rene van der Sluis is erg vooruitstrevend. Hij ziet allerlei nieuwe ontwikkelingen in de markt, zoals 3D tekenen en BIM. Daarnaast probeert hij zijn leveranciers, zoals Dyka, te inspireren en mee te krijgen in deze ontwikkelingen. Dat vind ik denken in gezamenlijke voordelen', aldus Blaauw.