Lean bouwen

Automerk Toyota begon ermee en inmiddels is de filosofie ook vertaald naar de bouw. Het doel van een Lean-werkwijze is meer resultaat voor de klant, minder faalkosten en meer werkplezier. Hoe? Voornamelijk door handelingen in het bouwproces die niet direct iets opleveren voor de klant terug te brengen tot een minimum. Slimmer en effectiever werken dus, ofwel Lean-thinking.

Hoofdgedachte van deze werkwijze is dat de regulier aanwezige lucht uit de planning wordt gehaald. Men is dus niet meer op elkaar aan het wachten. De bouwtijd wordt hierdoor aanzienlijk verkort en daarmee gaan ook de kosten omlaag. Bovendien leidt de Lean-filosofie tot een verlaging van de faalkosten doordat er beter met elkaar wordt overlegd.

De planning die vooraf is gemaakt, is niet vrijblijvend. Een goede afstemming is dan ook ontzettend belangrijk. Dit gebeurt niet wekelijks maar dagelijks. Elk van de partners geeft aan wat de status van de planning is: wat is er al gedaan en wat gaat er die dag gebeuren? De partners maken afspraken met elkaar en komen deze na.

Lean-bouwen doen we per project, maar voor Van der Sluis Technische Bedrijven is het meer dan een project. Het is een manier van werken.

Gerelateerde projecten

Kanaleneiland, Utrecht

Nieuwbouw van blok A van het project Kanaleneiland in Utrecht. Blok A, met de naam Amundsen, bestaat uit een parkeerkelder met 115 gevarieerde appartementen en een kinderdagverblijf. De 115 koopappartementen zijn verdeeld over twee torens van vier en elf woonlagen. De woonoppervlaktes variëren van 47 tot 120  vierkante meter.

Meer lezen

De Slaag, Maurik

Nieuwbouw van 75 woningen voor starters, gezinnen en senioren en 30 appartementen voor starters en senioren. Het project is uitgewerkt in BIM en dankzij de Lean- planning kan snel gewerkt worden.

Meer lezen

Sluftervallei, De Cocksdorp

Nieuwbouw van 65 recreatiewoningen, variërend van 4- tot 24- persoonswoningen op het park Landal Sluftervallei op Texel. Het terrein is in november 2012 bouwrijp opgeleverd door Landal GreenParks waarna gestart is met de aanleg van de ondergrondse infrastructuur en bouwwegen.

Meer lezen

180 appartementen groot onderhoud Culemborg

Wij hebben in Culemborg onze bijdrage geleverd aan de renovatie van 180 appartementen. Zo hebben wij in alle badkamers, toiletten en keukens nieuwe elektra aangebracht, alsmede nieuwe voorzieningen voor koud en warm water.Ook hebben wij ketels vervangen die ouder waren dan 15 jaar.Om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn dakventilatoren geplaatst en wordt er een co2-meting gedaan, waarbij indien nodig, de lucht wordt ververst. Ieder appartement is voorzien van een videofoon-installatie en hebben alle bewoners bij hun voordeur LED-verlichting gekregen. Voor aanvang van dit project is door alle partijen een lean-planning opgesteld.

Meer lezen

Renovatie 372 woningen Arnhem

In Arnhem levert Vander Sluis Technische bedrijven zijn bijdrage aan de renovatie van in totaal 372 woningen (verdeeld over 16 portiekflats) waarbij deze woningen worden geüpgraded naar energielabel A.De zestien flats bevatten elk vier bouwlagen met drie verschillende type woningen waarbij onder andere de gaskachels worden vervangen door van centrale verwarming.\r\nHet vervangen van de gaskachels door centrale verwarming in de appartementen aan de Gelderse Rooslaan in Arnhem is een omvangrijke operatie, te meer omdat alle bewoners boven elkaar op dezelfde dag thuis moeten zijn.\r\nHet project is ingrijpend qua tempo en daarom wordt alles in de werkplaats geprefabriceerd en alle koppelingen, beugels en pluggen in een doosje gepakketteerd per woning. Omdat er geen nieuwe cementvloeren werden gestort, konden we geen kunststof slangen gebruiken. Gelukkig beschikken wij als totaalinstallateur over een afdeling die helemaal gespecialiseerd is in renovatiewerk en kunnen onze monteurs ook het dunwandige leidingwerk verwerken.\r\nMet de toepassing van Lean, BIM en Ketenintegratie probeert proberen de opdrachtgevers en co-makers de integrale kosten zo laag mogelijk te houden.\r\nBehalve centrale verwarming en mechanische ventilatie krijgen de flats ook nieuwe kozijnen en zowel dak-, vloer- als gevel- en plafondisolatie in de trappenhuizen. Dat laatste is niet alleen bedoeld voor de warmte, maar ook voor het beperken van geluidshinder, door de enorme nagalmtijd. Tevens worden de flats voorzien van zonnepanelen, zodoende wordt energielabel A verkregen\r\n 

Meer lezen

Renovatie 180 appartementen Culemborg

Wij hebben in Culemborg onze bijdrage geleverd aan de renovatie van 180 appartementen. Zo hebben wij in alle badkamers, toiletten en keukens nieuwe elektra aangebracht, alsmede nieuwe voorzieningen voor koud en warm water.Ook hebben wij ketels vervangen die ouder waren dan 15 jaar.Om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn dakventilatoren geplaatst en wordt er een co2-meting gedaan, waarbij indien nodig, de lucht wordt ververst. Ieder appartement is voorzien van een videofoon-installatie en hebben alle bewoners bij hun voordeur LED-verlichting gekregen. Vooraanvang van dit project is door alle partijen een lean-planning opgesteld.

Meer lezen

Veld 1 in Amersfoort

Voor Hostel Hirundo, een woonvoorziening van het Leger des Heils voor mensen met een verslaving, zijn in anderhalf jaar tijd  alle oude portocabins vervangen door nieuwbouw. Naast hostel Hirundo biedt bouwkavel Veld 1 in Amersfoort plaats aan een parkeergarage, een aantal gemengde woonblokken met appartementen en veertien eengezinswoningen.

Meer lezen

Het Klokhuis, Almere

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het kinder tv-programma ‘Het Klokhuis’ is door de kijkertjes een gebouw ontworpen. Met behulp van de gemeente Almere is dit gebouw in 2011 ook daadwerkelijk neergezet. Het gebouw is in gebruik als educatief centrum voor kinderen met onderwerpen als duurzaamheid, bouwen, wonen en gezond leven als speerpunten.

Meer lezen

De Pauw Drachten

Op 6 juli 2015 heeft Schutte bouw & ontwikkeling de eerste paal geslagen t.b.v. de realisatie fase 2 De Pauw Drachten. Een strakke, gestroomlijnde planning zorgt ervoor dat Schutte in slechts 100 dagen 40 woningen realiseert. In fase 2 van De Pauw worden 5 bijzonder energiezuinige woningen gerealiseerd. Bij bewust gebruik is het mogelijk dat de bewoners geen energierekening meer ontvangen. Ook de koopwoningen, welke gerealiseerd worden in de derde fase, hebben deze mogelijkheid. Optioneel kunnen de koopwoningen net als de nul-op-de-meter huurwoningen worden voorzien van onder andere extra isolatie, triple glas, een warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen. Bijzonder aan de realisatie van de tweede fase van De Pauw is de korte doorlooptijd. De 40 woningen worden in een dubbele bouwstroom gerealiseerd. De doelstelling is om alle 40 woningen in slechts 100 dagen te realiseren. Mede door de toepassing van een lean-planning, is een korte doorlooptijd gerealiseerd. Door te werken met vaste co-makers was er sprake van een efficiënte voorbereiding en gestroomlijnd uitvoeringsproces. Ook het gebruik van prefab-onderdelen zoals een prefab beton casco en prefab kap draagt bij aan de korte doorlooptijd. Zo is de uitvoering met maar liefst 50% in te korten ten opzichte van een traditioneel bouwsysteem. Het eerste casco stond al na 18 dagen en de eerste woning is na 60 dagen al gereed.Wij hebben alle technische installaties verzorgd.

Meer lezen